Ingrediente
Pentru blat:
- 200g unt
- 150g ciocolată neagră
- 200g zahăr brun
- 4 ouă
- 1 linguriță esență de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat)
- 100g cacao
- 60g făină
Pentru cremă:
- 230 g tahini (pastă de susan) Darinne
- 170g unt
- 100g zahăr pudră
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță esență de vanilie
- 2 linguri lapte
Pentru glazura de ciocolată:
- 250g ciocolată neagră
- 350g smântână dulce
Timp de preparare
60 minute (30 de minute pentru pregătiri, 30 de minute pentru coacere)
Mod de preparare
Blatul:
- Se pune untul într-un vas și se topește la foc mic.
- La untul topit se adaugă ciocolata neagră tăiată bucățele. Se amestecă până se omogenizează.
- În alt vas, se amestecă bine cu mixerul cele 4 ouă cu zahărul brun și esența de vanilie până se obține o cremă groasă (timp de aproximativ 5 minute).
- La compoziția de ouă se adaugă treptat făina și pudra de cacao, apoi crema de ciocolată și unt. Se amestecă bine, apoi se toarnă într-o tavă unsă cu puțin unt și tapetată cu făină.
- Se coace la cuptorul preîncălzit la 180C timp de 20-30 de minute.
- Se scoate blatul din cuptor și se lasă la răcit.
Crema de tahini:
- Cât blatul este în cuptor, pregătiți crema de tahini. Se bate untul cu mixerul până devine cremos.
- Se adaugă pasta de susan, zahărul pudră, 1 linguriță de scorțișoară, 1 linguriță de concentrat de vanilie și 2 linguri de lapte. Se amestecă bine, până se obține o cremă omogenă.
- Crema se pune la frigider timp de minim 30 de minute înainte de asamblarea tortului.
Glazura de ciocolată:
- Se încălzește smântâna dulce, apoi se toarnă peste ciocolata neagră pusă în alt vas.
- Se lasă timp de 5 minute pentru a topi ciocolata.
- Se amestecă până devine o cremă omogenă.
Pentru asamblare, puneți blatul și crema de tahini în straturi, apoi turnați glazura de ciocolată deasupra. Numărul de straturi și forma tortului depinde de creativitatea fiecăruia dintre voi. 🙂
Poftă bună!