Gustări deosebite și colorate, care vor completa frumos masa de Paște.
Ingrediente
- 310 ml lapte (călduț, la 35 C)
- 1/3 cană ulei de măsline extravirgin Colavita
- un praf de sare
- 5 g drojdie
- 2 ouă (la temperatura camerei, bătute)
- 100 g zahăr
- coaja rasă a unei portocale
- 600 g de făină (se mai poate adăuga, coca trebuie să fie moale, dar nu umedă)
- 1 ou bătut cu o lingură de apă
- ouă vopsite
- ornamente din zahăr pentru prăjituri
Timp de preparare
3 ore (2 ore și 40 de minute pentru pregătiri, 20 de minute pentru gătit)
Mod de preparare
- Într-un vas mare pentru mixer se combină drojdia, sarea, ouăle și zahărul. Se adaugă laptele călduț și uleiul de măsline și se amestecă.
- Se adaugă treptat făina și se frământă cu un capăt de mixer pentru cocă sau cu mâna, până când coca este moale și ușor lipicioasă. (nu mai este “umedă”)
- Se frământă până devine moale și se așează într-un bol uns cu ulei. Se acoperă și se lasă la crescut într-un loc cald până când i se dublează dimensiunea, aprox. o oră – o oră jumate.
- Odată ce a crescut, se lovește ușor și se mută pe o suprafață cu făină. Se împarte în 16 părți egale.
- Se întinde fiecare parte pentru a obține “frânghii” de aproximativ 30 cm, apoi se iau 2 bucăți și se împletesc, apăsând foarte bine capetele între ele. Se formează un cerc din împletitură și se apasă capetele pentru a le securiza.
- Se pune fiecare împletitură pe o tavă tapetată cu hârtie de copt (cel mai probabil va fi nevoie de 2 tăvi). Se acoperă și se lasă la crescut din nou, aproximativ o oră. (Poate fi pregătit cu o zi înainte până în acest moment și păstrat, acoperit, în frigider; se scoate cu o oră înainte de gătit)
- Se încălzește cuptorul la 177 C (foc mediu).
- Se unge fiecare pâine cu oul bătut cu apă, se presară ornamentele pentru prăjituri peste și se adaugă un ou vopsit în centru. Se coc pentru 15-20 de minute, sau până când se rumenesc.
- Se savurează pâinea împletită alături de oul vopsit. Poftă bună!